Dostupni linkovi

EK: 2,4 milijarde evra za rešavanje krize migranata


Evropska komisija je odobrila dodelu 2,4 milijarde evra za 19 zemalja članica Evropske unije za rešavanje problema migracije i unutrašnje bezbednosti.

Pomoć će se dodeljivati u periodu od 2014. do 2020. godine u okviru dva fonda - za davanje azila, migracije i integracije, i za unutrašnju bezbednost.

Finansiranje je namenjeno podršci nacionalnoj politici za prijem migranata, za obezbeđenje potrebnih procedura za davanje azila, integracija na lokalnom i regionalnom nivou i program za vraćanje migranata.

Fond za unutrašnju bezbednost dodeljivaće sredstva za kontrolu na granicama i transgraničnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, trgovine drogom, sajber kriminala i trgovine ljudima.

Sredstva mogu da budu prebačena pograničnim državama kao što su Grčka i Italija i drugim zemljama članicama EU koje se suočavaju za značajnim migracionim kretanjem.

Najveću pomoć EU će pružiti Italiji (oko 313 miliona evra iz fonda za migracije i oko 245 miliona iz fonda za unutrašnju bezbednost, Španiji (260 i 262 miliona evra), Grčkoj (260 i 215 miliona evra).

XS
SM
MD
LG