Dostupni linkovi

Hrvatska još ne traži izručenje srpskog generala


Hrvatska do sada nije tražila izručenje penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, uhapšenog po hrvatskoj poternici 19. jula u Tivtu, izjavio je generalov advokat Zoran Begović.

On je rekao agenciji Beta da hrvatsko pravosuđe do sada nije dostavilo dokumentaciju sa navodima za koje delo optužuje generala, ni da li se protiv njega vodi postupak u Hrvatskoj.

Đukić (66) je u zatvoru kod Podgorice od 19. jula, kada je uhapšen na aerodromu u Tivtu zbog sumnje da je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji počinio ratni zločin na teritoriji Hrvatske.

Đukićev advokat je izostanak reakcije državnih organa pripisao godišnjim odmorima i kazao da se do kraja avgusta ili početkom septembra očekuje reakcija nadležnih.

Begović je saopštio da je sudu u Podgorici dostavljen stav penzionisanog gererala da on "neće imati fer i pošteno" suđenje u Hrvatskoj, te da mu je tamo "ugrožen život".

"General je lošeg zdravstvenog stanja i iz više razloga ne bi bilo dobro dozvoliti njegovo izručenje Hrvatskoj", dodao je Begović.

Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči na reci Cetini.

XS
SM
MD
LG