Dostupni linkovi

Nagasaki: 70 godina od nuklearnog napada


U Japanu je obeležena 70. godišnjica američkog napada atomskom bombom na grad Nagasaki, u kojem je na samom kraju Drugog svetskog rata gotovo trenutno poginulo 74.000 ljudi.

Desetine hiljada ljudi, uključujući preživele i rođake žrtava, obeležili su godišnjicu minutom ćutanja u 11:02 po lokalnom, odnosno 3:02 po srednjeevropskom vremenu, tačno onog minuta kad je atomska bomba pala na Nagasaki 9. avgusta 1945, prenela je agencija AFP.

Japanski premijer Šinzo Abe je na spomenik žrtvama položio venac od cveća, u pratnji predstavnika 75 zemalja koji su prisustvovali obeležavanju godišnjice, među kojima je bila i ambasador SAD u Tokiju Kerolajn Kenedi.

"Kao jedina zemlja napadnuta atomskom bombom u ratu, ponovo ističem našu posvećenost da predvodimo globalne napore u cilju nuklearnog razoružanja, kako bismo stvorili svet bez takvog oružja", rekao je Abe u svom govoru.

On je dodao i da će Japan nastaviti da se drži davno obećanih principa da neće proizvoditi, posedovati niti dopustiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Abea su japanski mediji kritikovali zato što iste principe nije pomenuo tri dana ranije na ceremoniji obeležavanja godišnjice bombardovanja Hirošime, a njegov propust je zabrinuo preživele napada atomskom bombom, posebno zato što premijer radi na tome da zakonski proširi ulogu vojske.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue pozvao je američkog predsednika Baraka Obamu i druge lidere nuklearnih sila da posete mesta atomskog bombardovanja.

"Pozivam predsednika SAD i lidere drugih država da posete Hirošimu i Nagasaki i lično vide šta se ovde dogodilo pre 70 godina", rekao je Taue i pročitao Deklaraciju mira na ceremoniji sećanja na žrtve američkog atomskog bombardovanja japanskog grada Nagasakija 1945. godine.

"Neophodno je da uložimo sve napore da osobodimo svet od nuklearnog oružja", kazao je graonačelnik Taue obraćajući se svetskim liderima.

Japan je 15. avgusta, šest dana nakon što je na Nagasaki bačena atomska bomba, potpisao kapitulaciju, čime je bio završen Drugi svetski rat.

Tri dana pre Nagasakija, prepodne 6. avgusta 1945, američki bombarder B-29 bacio je uranijumsku bombu na Hirošimu gde je usmrtio najmanje 140.000 ljudi.

Na Nagasaki je pala bomba, Fat man, koja je imala još jaču razarajuću snagu nego prva, odnosno 21-25 kilotona TNT.

Eksplodirala je na oko 500 metara visine, a njena težina je bila 4. 650 kilograma.

XS
SM
MD
LG