Dostupni linkovi

Obilježeno 70 godina od napada na Hirošimu


U Japanu je danas obilježeno 70. godina od prvog nuklearnog napada u historiji čovječanstva, kada su SAD bacile atomsku bombu na grad Hirošimu i prinudile Japan na kapitulaciju, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Ceremoniji obilježavanja u Hirošimi prisustvovalo je desetine hiljada ljudi, japanski premijer Šinzo Abe i predstavnici 100 zemalja, među kojima i ambasadorka SAD Karolin Kenedi.

"Da bismo živjeli zajedno, moramo da uništimo apsolutno zlo, i vrhunac nehumanosti koje predstavlja nuklearno oružje. Sada je vrijeme da reagujemo", rekao je gradonačelnik Hirošime, Kazumi Macui.

Minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu (23.15 GMT) je u Memorijalnom parku u Hirošimi odata pošta žrtvama, čiji se broj procjenjuje na oko 140.000.

Tačno u to vrijeme, 6. avgusta 1945. godine američki bombarder "Enola Gej" bacio je atomsku bombu "Litl boj" na Hirošimu, koja se na nalazi u zapadnom dijelu Japana. SAD se nisu izvinile za taj čin, kao ni za drugi atomski napad na Nagasaki 9. avgusta 1945., gdje je stradalo 74.000 ljudi.

Nijedan američki predsjednik nikad nije posjetio ta dva grada.

Poslije atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine što je omogućilo da se Drugi svjetski rat zvanično završi dvije sedmice kasnije, 2. septembra 1945. godine.

XS
SM
MD
LG