Dostupni linkovi

Beograd: Održan pomen žrtvama akcija Oluja i Bljesak


Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je danas pomenu stradalim u akciji "Oluja" u Hrvatskoj 1995. godine koji je ispred Crkve Svetog Marka služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Okupljeni su nosili transparente "Ne zaboravi", "4. avgust 1995. godine - Statistika 'Oluje' - 2.000 Srba ubijenih, 250.000 Srba proteranih! Da se ne zaboravi" i "'Oluja' = Zločin", a pročitan je i spisak imena poginulih i nestalih od 4. avgusta do 30. septembra 1995. godine.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kazao je novinarima nakon pomena da je skup organizovan kako bi se pokazalo da je u bivšoj Jugoslaviji stradao veliki broj Srba, da se zatraži da se sve žrtve ravnopravno tretiraju i da se osude svi zločinci "bez obzira na nacionalnost".

"Pola miliona Srba je prognano, a tu računam one koji su se izjašnjavali kako Jugosloveni, neopredeljeni ili po regionalnoj pripadnosti. 300.000 prognanih živi, 100.000 u inostranstvu, a mali broj, oko 50.000, mahom starijih, se vratio u Hrvatsku", kazao je Linta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je novinarima nakon skupa da je povratak izbeglica nešto na šta Hrvatska treba da odgovori, i da to više nije "srpska odgovornost".

"Hrvatska mora glasno da kaže: 'Želimo ove ljude i njihove potomke nazad'", kazao je Vulin.

Nakon pomena zvona na crkvi nisu zvonila, kako je ranije bilo rečeno, a građani su se okupili na Bulevaru kralja Aleksandra kako bi u koloni otišli do Sava centra gde će biti održana svečana akademija.

XS
SM
MD
LG