Dostupni linkovi

Moskva: Kontrasankcije za CG i Albaniju


Ruska vlada razmatra mogućnost da do kraja nedelje donese odluku o proširenju kontrasankcija Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, izjavila je portparolka ruske Vlade Natalija Timakova.

Evropska komisija je krajem jula saopštila da su se te zemlje pridružile produžavanju sankcija EU protiv Rusije na još godinu dana zbog njene politike u Ukrajini.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije navodi da je udeo tih zemalja u opštem uvozu u Rusiju oko pet odsto. Interfaks navodi da se kontrasankcije najviše mogu odraziti na Island koji izvozi u Rusiju meso, mlečne proizvode i ribu.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, uvoz voća i povrća iz Crne Gore je 2014. godine iznosio 25.000 dolara, navode Vedomosti.

Rusija je 7. avgusta prošle godine zabranila uvoz mesa i piletine, mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške kao odgovor na sankcije koje su zbog politike Rusije u Ukrajini uveli nekim činovnicima, političarima, biznismenima i kompanijama.

XS
SM
MD
LG