Dostupni linkovi

SAD za ubrzanu prodaju oružja zalivskim zemljama


SAD će ubrzati prodaju oružja zalivskim zemljama, izjavio je danas u Dohi državni sekretar Džon Keri posle sastanka s tamošnjim zvaničnciima o iranskom nuklearnom programu."Dogovorili smo se da ubrzamo prodaju oružja koja je neophodna i čiji ugovori nisu još ispunjeni", rekao je Keri i dodao da je postignut dogovor o slanju američkih specijalnih timova za obuku.

Keri je prisustvovao sastanku Saveta za zalivsku saradnju, kojeg čine Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar.

Katarski predstavnik rekao je da je sporazum postignut između šest nuklearnih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu bila "najbolja opcija".

Savet je zvanično podržao dogovor sa Iranom, premda sa rezervama. Samo prošle nedelje, međutim, Stejt department je odobrio prodaju Saudijskoj Arabiji Patriot raketa i pripadajuće opreme u vrednosti od 5,4 milijarde dolara, sa dodatnih 500 miliona u municiji.

Kerijeva poseta Kataru dolazi posle prošlonedeljne posete iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa Kuvajtu i Iraku.

U Dohi, Keri će se, međutim, odvojeno sastati i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, sa kojim će razgovarati o Siriji, Iranu i tekućoj krizi u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG