Dostupni linkovi

Nakon usvajanja Zakona o radu SSS BiH spreman za drugo poluvrijeme


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović kazao je danas da je Sindikat, nakon što su probdjeli noć ispred zgrade Parlamenta FBiH, pokušavajući da otvore "tvrde uši" nadležnima koji su ipak usvojili novi Zakon o radu, spreman za "drugo poluvrijeme" te da će pravno zaštititi sve članove Sindikata.

"Novi Zakon o radu rušit će prava radnika. Međutim mi smo spremni za odgovore i "drugo poluvrijeme" tako da radnici ne treba da se plaše, jer će ih Sindikat pravno zaštititi", rekao je Bajramović na vanrednoj pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

Istakao je da je protest pokazao jedinstvo, dao im vjetar u leđa te da će se sada s pravnim stručnjacima na terenu i u centrali pripremati za bitku za nove opće, granske i pojedinačne kolektivne ugovore.

Bajramović tvrdi da su poslodavci cijelo vrijeme, zajedno s međunarodnom zajednicom, vršili pritisak da se novi Zakon o radu usvoji, ali ponovio je da se radnici moraju što više okrenuti Sindikatu, jer je to jedina organizacija koja će im biti "garant kakvih-takvih prava".

Napomenuo je da će Sindikat iz solidarnosti, onoliko koliko može, pomagati ljudima koji nisu učlanjeni u Sindikat te najavio vanrednu sjednicu Glavnog odbora Saveza sindikata, koja će biti održana najvjerovatnije u ponedjeljak, gdje će analizirati dosadašnje događaje te zauzeti stav o daljem djelovanju.

XS
SM
MD
LG