Dostupni linkovi

Ljubljana: Cerar odgovorio Milanoviću


Hrvatski potezi vezani uz izlazak iz arbitraže "vrijedni su žaljenja", a arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje graničnog pitanja, odgovor je slovenskog premijera Mire Cerara na pismo koje mu je u vezi s arbitražom i budućim koracima Hrvatske u petak uputio hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Slovenska vlada u cijelosti odbija argumente na kojima Hrvatska temelji svoje postupke. Arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje granice dviju država", istaknuo je Cerar poziciju koju je Ljubljana ponavljala zadnjih dana.

Hrvatski su potezi u suprotnosti s arbitražnim sporazumom i za njih ne postoji nikakvo uporište u međunarodnom pravu, naveo je Cerar u odgovoru na poziv hrvatskog premijera.

Milanović je pozvao u petak slovenskog kolegu Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum" nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", priopćila je hrvatska vlada.

Zahvaljujući Milanoviću na pozivu da se sastanu na razgovoru, Cerar je naveo da će se na njega s veseljem odazvati, ali ne zbog rasprave o budućim koracima traženja rješenja na nekom drugom odgovarajućem forumu, kako je to iznio Milanović, jer Slovenija arbitražni sud smatra odgovarajućim forumom.

Do takvog bi susreta, međutim, moglo doći tek nakon što se arbitražni sud nakon očitovanja obiju strana o zapletu odluči o nastavku procedure, kaže Cerar.

XS
SM
MD
LG