Dostupni linkovi

UNHCR: Grčka da se bavi imigrantima


Potrebno je da se vlasti u Grčkoj "probude" i da urade više radi adekvatnog smještaja sve većeg broja izbjeglica, rekao je juče jedan visoki zvaničnik UNHCR-a, ocijenivši da se navala migranata, većinom Sirijaca i Afganistanaca, pretvorila u humanitarnu katastrofu koja iziskuje postupanje kao da se radi o prirodnoj katastrofi.

Direktor evropske kancelarije UNHCR-a Visent Koetel (Vincent Cochetel) rekao je da je u Grčku stiglo više od 109.000 ljudi, bježeći od ratova i nasilja u svojim zemljama, i da većina ima za cilj da ode u druge evropske zemlje.

Prema Koetelovim riječima, neka ostrva u Grčkoj prime i do 1.000 izbjeglica dnevno koje dolaze iz Turske, ali da se ni nacionalne ni lokalne vlasti nisu mobilisale do neophodnog nivoa za efekisano hvatanje u koštac sa ovolikim prilivom.

"Mi samo želimo da neki ljudi komanduju i koordinišu, to je sve što nam je potrebno", rekao je Koetel na konferenciji za novinare. "Potrebno je da se unaprijedi postupanje u ovoj vanrednoj situaciji - kao da se radi o prirodnoj katastrofi".

Koetel je ocijenio da grčki zvaničnici moraju "da se uozbilje" po pitanju izgradnje više centara za smještaj, ishranu i pružanje drugih usluga kako bi izbjeglice imale podmirene najosnovnije potrebe.

Koetel je takođe rekao da je UNHCR svjestan akutne finansijske krize u Grčkoj, ali je dodao da ta zemlja šest godina ne povećava kapacitet za smještaj izbjeglica koji trenutno iznosi 1.100 lica.

XS
SM
MD
LG