Dostupni linkovi

Kosovo: Podignuta optužnica protiv bivših čelnika Univerziteta u Prištini


Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv bivših rukovodioca Univerziteta Prištine zbog “prevare na dužnosti”.

Optužni su bivši rektor univerziteta, Enver Hasani, donedavno predsednik Ustavnog suda Kosova, bivši šef nabavke na univerzitetu, Hakif Veljiu, te Albert Rakipi, direktor Instituta za međunarodne studije iz Tirane.

Prema navodima optužnice, oni su radi nezakonite koristi za Institut za međunarodne studije u Tirani falsifikovali originalni ugovor “Prevod knjiga sa engleskog na albanski jezik za potrebe Univerziteta Prištine”.

Na osnovu ranijeg sporazuma, optuženi su izradili nov ugovor u kojem su upotrebili istu brojku protokola i isti datum sa originalnog ugovora, ali član u kojem stoji da se za 1000 “reči” plaća 12.65€, zamenili sa tim da se na 1000 “karaktera” plaća 12.65€.

Na taj način optuženi su omogućili institute protivzakonitu zaradu u vrednosti od 70.426,90€.

Falsifikovani ugovor koji potiče od 13. decembra 2008, optuženi Enver Hasani je poslao Albertu Rakipiju u Tirani, koji je potpisao i opečatio uvogor u ime instituta, te je na osnovu tog ugovora 13. Jula 2009.

Univerzitetu Prištine poslao račun za prevod knjiga na osnovu mereće jedinice “karaktera”, a u vrednosti od 87,541,80 eura, koju je odobrio optuženi Hakif Veljiu.

Takođe, 2. Decembra 2009, optuženi Rakipi je predao još jedan račun za prevod 11 knjiga, koristeći se takođe “karakterima”, u iznosu od 299.488,75€ koji nije uplaćen i vodi se da univerzitet toliko duguje institute.

Tužioc predmeta je zatražio da se optuženi kazne a da Insistut komezira univerzitet sa sumom od 70.426,90€.

XS
SM
MD
LG