Dostupni linkovi

Delegacija EU: Novi zakon o radu bitan za reforme


Novi zakon o radu je važna inicijativa - ne samo za Federaciju Bosne i Hercegovine, nego za cijelu državu, ocijenili su danas u Delegaciji Evropske unije u BiH.

U izjavi iz Delegacije EU, nakon usvajanja Prijedloga zakona o radu u Domu naroda Federalnog parlamenta, rečeno je da je taj zakon također bitan dio plana i programa reformi koji su usvojili svi nivoi vlasti u BiH prošle sedmice.

U okviru zajedničkog opredjeljenja za približavanje EU, u februaru ove godine svih 14 glavnih političkih stranaka u BiH obvezale se se na poduzimanje ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi, uključujući i reformu tržišta rada.

Iz Delegacije EU zato podsjećaju da je sada vrijeme da politički akteri provedu te obveze, naglašavajući da je ovo neophodan izbor u vremenu kada je 60 posto mladih bez posla, a ukupna stopa nezaposlenosti među najvišima u Evropi.

"Novi zakon o radu će pružiti nove mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama koje su nedavno usvojile slične zakone, na primjer Italije i Srbije. Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima tog zakona u skladu s demokratskim procedurama", stoji u saopćenju.

XS
SM
MD
LG