Dostupni linkovi

UN pozvao Kiprane da se što pre ujedine


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je kiparske Grke i Turke da "zgrabe sadašnju priliku" koju pružaju obnovljeni pregovori, kako bi postigli mirovni sporazum i ponovo ujedinili ostrvsku državu podeljenu od 1974. godine.

Rezolucijom Saveta bezbednosti, usvojenom jednoglasno, pozdravlja se napredak u pregovorima predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i lidera kiparskih Turaka Mustafe Akinčija, kao i nastojanja da se postigne "sveobuhvatni, trajni sporazum".

Kipar je 2004. godine primljen u Evropsku uniju, ali samo južni, grčki deo ostrva uživa sve prednosti članstva u ovoj asocijaciji država.

Pregovori su obnovljeni u maju nakon osmomesečnog prekida zbog spora Kipra i Turske o pravu na traganje u podmorju za prirodnim gasom i naftom.

Savet bezbednosti je ocenio da je "status kvo (na ostrvu) neodrživ" i podstakao dve strane da pojačaju pregovore o mnogobrojnim spornim pitanjima.

Rezolucijom se produžava mandat mirovnih snaga UN (UNFICYP) na Kipru do 31. januara. Te međunarodne snage su na Kipru još od 1964. godine, kada su poslate da bi sprečile nasilje među pripadnicima dveju etničkih zajednica.

XS
SM
MD
LG