Dostupni linkovi

Vanredni sastanak Novalića i SSSBiH: Sindikalci ipak izlaze na proteste


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s predstavnicima Saveza samostalnog sindikata (SSS) BiH koji je završen u ponoć, kazao novinarima da su se pokušali još jednom dogovoriti sa sindikatom o zakonu o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

"Sistem ponašanja je bio opet isti. Nismo mogli s druge strane apsolutno probuditi interes za dogovorom. Jedini dogovor je bio da se to suspendira", kazao je Novalić, dodajući da su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

Po njegovim riječima sindikat jednostavno nije procijenio ovaj trenutak i "nije na visini zadatka".

"Meni je zbog toga žao i ja vam moram saopštiti da ćemo mi sutra ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo", kazao je Novalić.

Sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s Prijedlogom zakona o radu, počeo sinoć nešto iza 21.00 sat u Domu sindikata, a završio je u ponoć.

Sastanku su, pored premijera Novalića, prisustvovali i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević; ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić. Oni su istovremeno i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi danas razmatrati prijedlog novog zakona o radu, a predstavnici SSSBiH najavili su prosvjede ispred zgrade Parlamenta FBiH.

XS
SM
MD
LG