Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica zločina u Keratermu


Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno s Regionalnim savezom logoraša Banja Luka danas je obilježio godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Keraterm u Prijedoru.

Kroz ovaj logor prošlo je više od 3.000 logoraša, a samo u toku jedne noći strijeljano je 200 logoraša. Ukupno je u logoru Keraterm ubijen 371 logoraš.

"Željeli smo danas prije svega da odamo počast ubijenim logorašima logora Keraterm, ali i svim logorašima u BiH bez obzira na vjersku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost. Također smo željeli poslati jasne poruke "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi" i "Sprečavanje ponavljanja"", kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ističe da je Keraterm jedan od 657 logora u BiH te poručuje da svi oni koji su činili zločine moraju odgovarati.

Mešković navodi da se istina treba predstaviti mladim generacijama kako bi izvukli pouku da se više nikada nikome ne bi ovakva zlodjela desila i ponovila.

Na obilježavanju godišnjice zločina nad logorašima Keraterma učestvovali su preživjeli logoraši, porodice ubijenih i umrlih logoraša, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić te predstavnici međunarodnih organizacija predvođeni zamjenikom šefa Misije OSCE-a Alexanderom Chuplyginom.

Logor Keraterm, pored Omarske i Trnopolja, jedan je od najozloglašenijih logora u prijedorskoj regiji.

XS
SM
MD
LG