Dostupni linkovi

Lustig poklonio Oskara Yad Vashemu


Hrvatski filmski producent židovskog porijekla Branko Lustig poklonio je jeruzalemskom muzeju holokausta Yad Vashem figuricu Oskara kojeg je dobio 1993 za produkciju filma „Schindlerova lista“. Na ceremoniji u Jeruzalemu, on je kazao da to čini kako bi priče poput one ovjekovječene u „Schindlerovoj listi“ zaintrigirale sve više ljudi, posebice mladih, jer „žrtve progona, svih progona na svijetu, zaslužuju da ih se ne zaboravi. Svi žele znati što se dogodilo, ali ne žele se sjećati, ne žele to pamtiti.“

Kako je je u pripremi projekt da se i u Zagrebu izgradi memorijalni centar holokausta, Lustig je u obraćanju zahvalio hrvatskim vlastima koje rade na tome da i Zagreb konačno dobije takvu instituciju.

Branko Lustig (rođ. 1932 u Osijeku) i sam je bio logoraš u nacističkim logorima smrti Auschwitz i Bergen-Belsen. Film „Schindlerova lista“ redatelja Stevena Spielberga bavi se stradanjima Židova u nacističkim logorima smrti u Drugom svjetskom ratu i god. 1993 nagrađen je sa 7 Oskara, među kojima i onaj Branku Lustigu za produkciju. Lustig je dvostruki oskarovac, jer je i god. 2001 nagrađen za produkciju filma „Gladijator“ redatelja Ridleya Scotta.

XS
SM
MD
LG