Dostupni linkovi

Banjaluka: Počinje filmski festival "Kratkofil plus"


Deveti međunarodni filmski festival “Kratkofil plus” koji će, prema tvrdnjama organizatora, po selekciji filmova biti najbolji od svih dosadašnjih, bit će otvoren danas u Banjoj Luci.

Tokom Festivala, od 22. do 26. jula, u takmičarskom dijelu programa bit će prikazano 35 filmova iz 26 zemalja u četiri kategorije – dokumentarni, animirani, eksperimentalni i igrani film.

Direktorica Festivala Darija Buzaković ističe da su filmovi izabrani među 1.200 prijava iz cijelog svijeta, te da selekcija zaslužuje pozitivne kritike profesije i publike.

“Ove godine su svoje filmove prijavila veoma značajna imena evropske kinematografije i ušla u takmičenje, što daje potvrdu da smo na dobrom putu kada je riječ o izboru filmova i samom programiranju Festivala”, rekla je Buzakovićeva.

Ona je navela da je riječ o ukupno 400 minuta filmskog materijala, podijeljenog u četiri slota koji će biti prikazivani svako veče u otvorenom kinu na tvrđavi “Kastel”.

I ove godine će biti upriličen program nezavisnih filmova “Panorama plus program” u okviru kojeg će biti prikazani veliki nezavisni festivalski filmovi, koji se ne mogu vidjeti nigdje, osim na filmskim festivalima.

Festival će biti otvoren projekcijom španskog igranog filma “10.000 kilometara”, a zatvoren američkim nezavisnim filmom “Infinili polar ber”.

Tokom Festivala, uz niz kratkih animiranih, igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, ali i dugometražnih filmova sa svih kontinenata bit će održani brojni koncerti, različite radionice i filmske projekcije.

Ove godine će biti prikazano i sedam filmova sa banjalučke Akademije umjetnosti, čiju su selekciju izršili profesori Akademije.

XS
SM
MD
LG