Dostupni linkovi

Hoking u potrazi za vanzemaljskim životom


Fizičar Stiven Hoking pridružio se ruskom biznismenu Juriju Milneru u pokretanju nove potrage za vanzemaljskim životom.

Hoking i Milner su saopštili da će program Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) od sto miliona dolara, koje finansira Milner, koristiti kompjutersku snagu kao nikad dosad u istraživanju svemira.

Hoking je ponudio podršku Milnerovom projektu Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) od sto miliona dolara, za potragom za vanzemaljskom inteligencijom.

"Nema većeg pitanja. Vreme je da se posvetimo pronalaženju odgovora u potrazi za životom izvan Zemlje", rekao je Hoking.

Milner, milijarder rođen u Rusiji koji je investirao u više internet kompanija kao što su Fejsbuk (Facebook), Zinga (Zynga) ili Tviter (Twitter), rekao je da se snaga i inovacije Silikonske doline mogu iskoristiti za pretragu celog Mlečnog puta i obližnjih 100 galaksija.

Pored korišćenja nekih od najmoćnijih teleskopa na svetu, projekt će podržato i kompjuterska platforma "SETi u kući" (SETI(at)home) koja treba da uključi milione ljudi koji će donirati višak kompjuterske snage za svetsku mrežu, i tako analizirati podatke u potraži za životom van Zemlje.

Milner je rekao da će to biti dosad najšira pretraga i da će u jednom danu dati podatke za koje je ranije bila potrebna cela godina.

"Inteligentni smo, živi smo, moramo znati", rekao je Hoking.

XS
SM
MD
LG