Dostupni linkovi

Velika Britanija nudi pomoć u borbi protiv ID


Velika Britanija je spremna da sarađuje sa SAD na uništenju "kalifata" koji su uspostavili ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Kameron je u intervjuu za američku TV mrežu "NBC" rekao da mu je želja da njegova država učini više, ali da mora da "uz sebe ima parlament".

"Mi razgovaramo i razmatramo u ovom trenutku, zajedno sa opozicionim partijama u Britaniji, šta još možemo da učinimo. Ali ne sumnjajte, mi smo rešeni da sa vama sarađujemo na uništenju kalifata u obe države", kazao je Kameron.

Poslanici britanskog parlamenta glasali su protiv vojne akcije u Siriji pre dve godine, naveo je BBC.

Britanski premijer će iskoristiti svoj govor u ponedeljak da upozori mlade Britance koji dolaze u iskušenje da se priključe borcima IS, da će završiti ništa više nego kao "topovsko meso".

"Ukoliko ste dečak, ispraće vam mozak, vezati bombe za telo i dići vas u vazduh. Ukoliko ste devojčica, porobiće vas i zlostavljati", navodi se u govoru premijera.

Kameron će, takođe, poručiti da su britanske vrednosti najsnažnije oružje protiv islamskih ekstremista i pozvati građane na zajedništvo i njihovu odbranu, "samouvereno i sa ponosom".

XS
SM
MD
LG