Dostupni linkovi

Bakingemska palata kritikovala tabloid San


Bakingemska palata kritikovala je danas tabloid "San" (Sun) nakon što je objavio do sada nepoznati film iz 1933. godine na kome se vidi britanska kraljica Elizabeta u stavu nacističkog pozdrava.

Crno-bijeli film, iz vremena kada je Adolf Hitler došao na vlast u Njemačkoj, prikazuje budućeg kralja Edvarda Osmog kako pokazuje nećakama, tada sedmogodišnjoj Elizabeti i njenoj trogodišnjoj sestri princezi Margareti, kako da izvedu nacistički pozdrav.

"San" je objavio tekst i film koji traje 17 sekundi na svom veb sajtu. Na filmu Edvard, takođe, podiže svoju ruku, kao i njegova snaha kraljica majka.

"Razočaravajuće je da je film, koji je snimljen prije osam decenija i očigledno dolazi iz privatne arhive Njenog kraljevskog visočanstva, uopšte dobijen i što se eksploatiše na ovaj način", rekao je portparol Bakingemske palate.

Edvard Osmi abdicirao je samo 11 mjeseci nakon stupanja na prijesto 1936. godine kako bi oženio Amerikanku Volis Simpson. NJega je naslijedio mlađi brat Džordž Šesti, otac kraljice Elizabete Druge, koja sada ima 89 godina.

Urednik lista "San" Stig Ejbel rekao je da je ta priča objavljena u javnom interesu te da je cijeli tekst stavljen u odgovarajući istorijski kontekst.

XS
SM
MD
LG