Dostupni linkovi

Dačić: Ne možemo da pređemo preko napada


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je danas da od Bosne i Hercegovine osim izvinjenja za napad na premijera Srbije tokom obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici u Potočarima, traži i detaljnu istragu, kao i hapšenje nalogodavaca i počinilaca tog napada.

"Naša pružena ruka je i dalje u vazduhu, ali sa druge strane očekujemo rezultate istrage, neverovatno je da niko nije uhapšen tim povodom, čuju se izjave u Bosni i Hercegovini u kojima se relativizuje taj napad, oni su bili dužni da garantuju njegovu (premijera Vučića) bezbednost, mi smo ozbiljna država i prijatelji, ali preko ovoga ne može da se pređe", kazao je Dačić gostujući na televiziji B92.

Upitan o najavama referenduma o odvajanju pravnog sistema Republike Srpske od celokupnog sistema Bosne i Hercegovine, Dačić je kazao da će Srbija poštovati sve što dogovore sva tri naroda u BiH, i da je njen najveći interes stabilnost regiona.

On je dodao je Srbija protiv revizije Dejtonskog sporazuma i ponovio da će biti saglasna sa svime što dogovore tri naroda u BiH.

"Dejtonski sporazum je izmislila Amerika, a ne Srbija. To je bio način da se zaustavi rat. Sad posle 20 godina ispada da je on kočnica za razvoj BiH. Neka postignu novi dogovor, saglasni smo sa svime sa čim slože sva tri naroda", kazao je Dačić.

XS
SM
MD
LG