Dostupni linkovi

Britanska vlada preispituje ulogu BBC


Britanska vlada najavila je danas temeljno preispitivanje uloge i veličine javnog servisa Bi-Bi-Sija (BBC), preneo je Gardijan (The Guardian).

Ministar kulture Džon Vitingejl predstavio je vladin izveštaj i rekao da su veličina i obim BiBiSija eksponencijalno porasli poslednje decenije. On je dodao da je vreme da se postavi pitanje da li usluge britanskog javnog radiotelevizijskog servisa najbolje služe pretplatnicima.

Vitingejl je rekao da za finansiranje Bi-Bi-Sija "nema lakog rešenja" dodajuči da je sadašnji model "nazadan".

Britanske zvezde, među kojima su glumci Danijel Kreg i Džudi Denč, autorka Harija Potera, J. K. Rouling, prirodnjak Dejvid Atenborou i poznati kuvar Džejmi Oliver, tražile su juče od vlade da zaštiti BBC. "Smanjeni BBC bi prosto značio smanjenu Britaniju", navodi se u pismu poznatih.

BBC ima više nekomercijalnih televizijskih i radio stanica, kao i veb sajtova, koji se uglavnom finansiraju preko pretplate od 145 funti (206 evra) godišnje po domaćinstvu s televizorom, ali će imati manje prihode, pošto je prihvatio da stariji od 75 godina na plaćaju pretplatu. Prihodi su smanjeni i zato što sve više ljudi televizijski program gleda preko kompjutera, tableta i mobilnih telefona.

"Jedan od ključnih zadataka je procena da li ideja univerzalnosti još drži vodu. S toliko mnogo izbora, moramo makar pitati da li BBC treba da pokušava da bude sve za sve ljude", rekao je Vitingejl.

Delovi konzervativne vlade smatraju da BBC treba da se usredsredi na "javni servis" i da prestane da pravi skupe zabavne projekte kao što su nadmetanje u pevanju "The Voice" ili emisija o automobilima "Top Gear". BBC je redovno i s leva i s desna optuživan za političku pristrasnost, dok ga komercijalne mreže kritikuju zbog veličine i zajamčenog finansiranja.

U odgovoru na izveštaj vlade BBC je naveo da se njime "pozdravlja znatno smanjeni, manje popularni BBC" što bi bilo "loše za Britaniju", kao i da to "ne bi bio BBC koji je javnost poznavala i volele više od 90 godina", navodi Gardijan.

"BBC je kreativna i ekonomski snaga Britanije. Početna tačka svake debate treba da bude kako snažan BBC može još više koristiti Britaniji kod kuće i u inostranstvu", navodi BBC i dodaje da će za dva meseca predstaviti predloge za promene svog rada.

XS
SM
MD
LG