Dostupni linkovi

Porasla cena nafte uprkos sporazumu sa Iranom


Cena nafte porasla je danas u Aziji uprkos potpisanom sporazumu o iranskom nuklearnom programu koji će dozvoliti Iranu povratak na tržište nafte koje već beleži viškove tog energenta, ali stručnjaci ipak smatraju da će za to biti potrebno dosta vremena.

Cena lake nafte za isporuku u avgustu, koja je znatno pala od početka meseca, porasla je danas za 26 centi, na 53,29 dolara, a prethodno je skočila 84 centa juče u Njujorku. Cena barela brenta iz Severnog mora za isporuku u avgustu porasla je za 10 centi na 58,61 dolar, posle rasta od 66 centi juče u Londonu.

Iran, četvrti po rezervama nafte i drugi po rezervama gasa, juče je zaključio sporazum s velikim silama o svom spornom nuklearnom programu, što je pitanje koje je narušavalo međunarodne odnose 12 godina.

Cilj sporazuma je da se garantuje da Iran neće moći da proizvede nuklearno oružje, zauzvrat Iranu će biti ukinute sankcije koje guše njegovu privredu.

Na osnovu tog sporazuma, Iran, koji je član Organizacije zemlja izvoznica nafte (OPEK), moći će ponovo slobodno da izvozi svoju naftu, što zabrinjava učesnike na tržištu tog energenta, gde je višak već dostigao između 1,5 i dva miliona barela dnevno.

Međutim, biće potrebno više meseci dok se ne vide efekti ukidanja sankcija na iranski izvoz nafte, smatraju analitičari i ukazuju i na zastarelost nekih iranskih naftnih postrojenja, kao i na rokove predviđene sporazumom.

XS
SM
MD
LG