Dostupni linkovi

Tajni dokument MMF: Atini treba mnogo više novca za otplatu dugova


Grčkoj će biti potrebna mnogo veća finansijska pomoć za otplatu dugovanja od dogovorene sa partnerima iz eurozone, navodi se u povjerljivoj studiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u koji je uvid imala agencija Reuters.

Izvještaj pod nazivom "Analiza održivosti dugovanja" poslat je vladama zemalja članica eurozone kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što su Atina i njenih 18 partnera u principu postigli dogovor za pokretanje pregovora za treći program finansijske pomoći do 86 milijardi eura u zamjenu za oštre mjere štednje i strukturalne reforme.

"Dramatično pogoršanje održivih tačaka dugovanja ukazuje na veću potrebu od one razmatrane i koju je predložio Evropski mehanizam za stabilnost", ističe se u izvještaju MMF-a.

Prema navodima u izvještaju, evropske zemlje moraće Grčkoj dati grejs-period od 30 godina za servisiranje svih njenih evropskih dugovanja, uključujući nove pozajmice, ali i veoma dugo produženje roka za vraćanje sredstava ili da odrede eksplicitne godišnje fiskalne transfere u budžet te zemlje ili će morati prihvatiti "duboke rezove" u pozajmicama Atini.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada je njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da su pojedini članovi Vlade u Berlini smatrali da bi, umjesto trećeg paketa pomoći, bilo bolje da Grčka "privremeno" bude isključena iz eurozone.

XS
SM
MD
LG