Dostupni linkovi

EP poziva supermarkete da ne bacaju hranu koja se ne proda


Evropski parlament pozvao je zemlje Evropske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace.

U svijetu se svake godine baci 1,3 milijardi tona hrane, a na godišnem nivou stvara se privredni gubitak od 750 miliona dolara, s negativnim posljedicama za okolinu.

Francuski parlament početkom maja odlučio je tome doskočiti tako što je izglasao zakon prema kojem trgovački lanci ne smiju više bacati i uništavati neprodane prehrambene proizvode. Supermarketi u Francuskoj svu neprodanu hranu koja je i dalje u jestivom stanju će, prema novom zakonu, morati donirati dobrotvornim organizacijama, a preostala hrana prerađivat će se ili u hranu za životinje ili u poljoprivredno gnojivo. Sada je to inicijativa i Evropske unije.

Evropski parlament unutar rezolucije o "cirkularnoj ekonomiji" prihvatio je amandman kojim se u državama Evropske unije podstiču zakoni koji bi omogućili distribuciju neprodane hrane prema dobrotvornim organizacijama.

"Ovo je tek prvi korak u borbi protiv bacanja hrane", rekla je Angelique Delahaye, francuska predstavnica u Strasbouru, a koja je i predložila zakon.

Francuski lokalni vjećnik Arash Derambarsh koji je u Francuskoj i podstakao borbu protiv bacanja hrane naglasio je za portal Euroactiv kako sanja dan kada će taj zakon postati obveza za sve članice EU.

XS
SM
MD
LG