Dostupni linkovi

Novi sastanak ministara evrozone o Grčkoj


Ministri finansija zemalja koje čine evrozonu sastaće se u nedelju na novom vanrednom sastanku u Briselu nakon što dan ranije ni posle devet sati rasprave nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odseku Grčku od zajedničke evropske valute.

“Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo sutra ujutru”, rekao je kasno sinoć novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji “problem poverenja” u grčke vlasti.

S obzirom na oštre podele koje su ispoljene na sinoćnjem stastanku, u Briselu će danas popodne biti održan i vanredni samit Evropske unije, na kome će se okupiti šefovi država i vlada svih 28 članica.

Kriza je produbljena nakon što je velika većina grčkih glasača prošle nedelje na referendumu odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Od ishoda današnjih sastanaka zavisi da li će Grčka biti odsečena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da,uz oštre mere štednje ostane u evrozoni.

XS
SM
MD
LG