Dostupni linkovi

U Ljubljani održan komemorativni skup za Srebrenicu


U Ljubljani je danas održan komemorativni skup za žrtve Srebrenice. Skup je počeo na Trgu Republike ispred Parlamenta i u podne se završio na Prešernovom trgu.

Učesnici su želeli da skupom pošalju poruku da se Srebrenica nikada više ne ponovi, i izrazili su podršku preživelima u njihovim nastojanjima da Srebrenica ponovo zaživi, saopšteno je iz organizacija Averoes i Pogreb nije tabu.

Skup je orgnizovalo udruženje Žene Srebrenice, koje okuplja preživele majke i žene žrtava genocida, koje svakog jedanaestog u mesecu već dvadeset godina u Tuzli organizuju mirne demonstracije sa posebnim lancem na kojem su obešeni delovi robe sa imenima žrtava.

Ove godine je taj lanac prvi put u Ljubljani, izvan granica BiH. Skupu u Ljubljani se pridružila i organizacija Amnesti internešnel, koji je na Prešrenovom trgu pozvala na potpisivanje peticije vlastima u BiH da objasne sudbinu više od osam hiljada nestalih u ratu u BiH i osnuju poseban fond za pomoć njihovim porodicama.

Snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića i Radislava Krstića su 11. jula 1995. godine ušle u Srebrenicu, bosansku enklavu pod zaštitrom Ujedinjenih nacija (UN) i za samo nekoliko dana ubile 8.372 Bošnjaka, pre svega muškaraca i dečaka.

XS
SM
MD
LG