Dostupni linkovi

Meron u Potočarima podsjetio na presudu za genocid


Predsjednik Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron u obraćanju na komemoraciji u Potočarima podsjetio je na presudu Žalbenog vijeća ICTY-a u postupku protiv Radislava Krstića, koja je bila prva u nizu kojom je međunarodni sud UN-a ustanovio da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju djelo genocida.

„Oni koji planiraju i provode genocid žele da liše čovječanstvo velikog i raznorodnog bogatstva koje čine njegovi narodi, rase, etničke grupe i religije. To je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice osjeća ne samo grupa koja je izdvojena za uništenje, nego čitavo čovječanstvo“, citirao je riječi iz presude Krstiću, koja će sa mnogim drugima na Haškom sudu pokazati „privrženosti međunarodne zajednice pozivanju na odgovornost i vladavinu prava“.

Meron je naglasio da sudske odluke same za sebe ne mogu zacijeliti duboke rane koje su prouzrokovali zločini poput onog u Srebrenici, pohvaljujući pri tom doprinos članova zajednica najviše pogođenim genocidom.

Prema ocjeni Merona oni su uradili puno „od užasnih događaja iz 1995. godine kako bi pomogli drugima da nastave sa svojim životima, istovremeno obezbjeđujući da se prošlost nikad ne zaboravi“.

Haški sud za bivšu Jugoslaviju je prvi međunarodni kazneni sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Europi, pravomoćno osuđujući Krstića na 35 godina zatvora 2004.godine.

Suci su utvrdili da je 1995.godine u Srebrenici počinjen genocid, pri čemu je, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele taj grad, pogubljeno više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Međunarodni sud je podigao optužnice protiv ukupno 20 osoba u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.

XS
SM
MD
LG