Dostupni linkovi

Podgorica: Sjećanje na žrtve ratova i srebreničkog genocida


Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG) obilježio je danas na podgoričkom Spomen parku Pobrežje Dan sjećanja civilnim žrtvama ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ (1991-2001).

Iz Foruma podsjećaju da se navršava 20 godina od najmasovnijg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su naoružane formacije bosanskih Srba, samo od 11. do 19. jula, na području Srebrenice, sistemski ubile više od osam hiljada zarobljenih Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

"Četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi na prostoru bivše SFRJ, među kojima je i najmanje 272 građanina Crne Gore. Ovih dana je i šesta godišnjica skupštinskog ustanovljavanja dana sjećanja na srebreničke, kao i ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ", navode iz Foruma.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je tom prilikom da su 1990-te godine obilježili "sunovrat duše i mrak ljudskosti". "Ukoliko ne uspijemo da sjećanje pretvorimo u odgovornost, onda ćemo svi biti narodi žrtve ili narodi u čije se ime vrše zločini", upozorio je Krivokapić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović istakao je da težište treba da bude na pomirenju svih multikulturalnih grupa.

"Budućim generacijama, kao država, treba da usadimo lekciju prošlosti kako se ona ne bi ponovila", rekao je Numanović.

XS
SM
MD
LG