Dostupni linkovi

Clinton u Potočarima: Drago mi je što sam ovdje


Nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton obratio se danas u Potočarima prisutnima na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida.

"Samo Bog zna zašto su vas poštedili kad su vaše familije ubijene. Poruka pomirenja i nade koju ste vi gospodine Durakoviću ovdje prenijeli pokazuje da možda postoji neka viša mudrost iznad toga. Zahvaljujem Predsjedništvu BiH i predsjedniku Obami što me zamolio ovdje da dođem", rekao je Clinton na početku govora.

Istakao je da su mnogi govornici prije njega rekli vrlo rječito da su prije 20 godina preko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeni u genocidu.

"Ta strašna činjenica je dovela do toga da NATO pruži podršku SAD-u kako bi se pokrenuli mirovni razgovori i kako bi BiH krenula ka normalnom životu", poručio je Clinton.

Dodao je da danas u Srebrenicu dolaze ljudi iz svih dijelova svijeta.

"Vrlo sam zahvalan ljudima koji su radili na tome da se zaustavi rat i ubijanje, svim ljudima koji su radili na izgradnji mira. Nakon 20 godina zahvalan sam što je BiH i dalje miran zemlja, što je ona blizu članstva EU, da je učesnik mirotvornih trupa u svijetu", rekao je Clinton.

Zahvalio se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na dolasku u Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG