Dostupni linkovi

Mogerini: Genocid u Srebrenici je sramota Evrope


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je danas da je genocid koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici sramota za Evropu i da je jedini način da se ona prevaziđe rad na prevazilaženju podjela, zajedništvu i evropskim integracijama.

"Evropa je iznevjerila obećanje naših utemeljivača i snove njihovih unuka da više neće biti rata u Evropi, da više neće biti ubijanja zbog rase ili nacije, da više neće biti genocida", navela je Mogerinijeva povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

Ona je ocijenila da je Srebrenica "poziv na akciju", koja ima za cilj da se više nikada ništa slično nigdje ne dogodi.

"Srebrenica nas uči da i dalje vrijedi polazna osnova EU i da je to jedini način za mir na našem kontinentu, jer podjela evropskih naroda na `nas` i `njih` samo će uzrokovati nove sukobe", navela je Mogerinijeva.

Ona je poručila hrišćanima i muslimanima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da težnje "etnički čistim" državama neće donijeti mir.

"Nadamo se i radimo na budućnosti partnerstva, pravde i pomirenja. Za sve građane ove zemlje i ovog dijela Evrope", navela je Mogerinijeva, koja danas neće prisustvovati komemoraciji u Srebrenici zbog završnih pregovora sa Iranom u Beču.

XS
SM
MD
LG