Dostupni linkovi

Kiparski lideri za federalno rešenje, na principima EU


Lideri dveju strana na Kipru izjavili su u petak u Nikoziji da ponovno ujedinjenje te ostrvske države, podeljene turskom okupacijom severa 1974. godine, treba da bude na principima Evropske unije (EU).

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis i lider nepriznate "Turske Republike Severni Kipar" Mustafa Akindži, razgovarali su šesti put od nastavka mirovnih pregovora u maju ove godine, u prisustvu specijalnog izaslanika UN Espena Barta Ejdea.

"Lideri su istakli značaj principa i vrednosti EU i smatraju da ti principi treba da budu osnove za kiparsko rešenje", rekao je Ejde posle sastnaka.

Anastasijadis je rekao da pregovaračke strane "pokušavaju da kroz principe EU obezbede ono što je dogovoreno - dve politički jednake federalne jedinice".

On je rekao da EU može da pomogne postizanju federalno rešenje kiparskog problema. Nedavna pobeda Mustafe Akindžija na izborima u turskom delu, kao umerenog kandidata, probudila je nadu u postizanje sporazuma.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN. Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

XS
SM
MD
LG