Dostupni linkovi

NVO: Zabrana skupova politička a ne bezbjednosna odluka


Povodom zabrane održavanja svih skupova sjutra ispred Skupštine Srbije predstavnici NVO su istakli da je to politička odluka, te da najavljeni skupovi nikako ne predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Maja Stojanović iz Građanske inicijative rekla je Tanjugu da zabrana skupa "#sedam hiljada" pokazuje da država ne poštuje svoj Ustav i njegove odluke vezane za slobodu okupljanja.

"Nijedan skup koji sam po sebi ne predstavlja prijetnju po bezbijednost građana ne smije biti zabranjen. Skup koji traje tri minuta i na kome građani leže da bi odali počast žrtvama nikako ne može da predstavlja bezbjednosnu prijetnju", poručila je Stojanović.

Kako je istakla, prema Ustavu, ali i svim međunarodnim konvencijama koje je država Srbija potpisala, a koje se tiču slobode okupljanja, skup nije mogao da bude zabranjen, zbog čega smatra da je odluka o zabrani politička.

"Šalje veoma jasnu političku poruku države da joj nije stalo do žrtava genocida, da joj nije stalo do pomirenja u regionu i da ne želi na bilo koji način sistemski da se bavi tim pitanjem", rekla je Stojanović.

Ona je istakla da su Građanske inicijative, jedna od organizacija koja je podržala skup "7.000", pozdravile odluku premijera Aleksandra Vučića da ode u Srebrenicu dodajući da je važno iskazati solidarnost na bilo koji način.

Dodala je, međutim, da odlazak premijera treba da bude povezan s konkretnim koracima države koji takođe idu u tom smjeru.

"Kada se šalju ovako kontradiktorne poruke vezane za samu Srebrenicu - s jedne strane odlazak Vučića, a sa druge nepodržavanje UN Rezolucije i zabrana skupa ne možemo da govorimo o konsolidovanoj politici države prema ratnim zločinima 90-tih i prema pomirenju u regionu", zaključila je Stojanović.

Zabrana svih sjutrašnjih skupova predstavlja ne samo uvredu za žrtve zločina u Srebrenici, to je i vrijeđanje odgovornih građana Srbije, izjavila je koordinatorka Nevladine organizacije Žene u crnom Staša Zajović.

Ona je novinarima rekla na performansu koji je ta NVO izvela ispred zgrade Predsjedništva, da zabrana predstavlja i uvredu za sve koji svoju solidarnost iskazuju na mjestu odakle je "zločin planirano organizovan i odakle su mnogi od izvršilaca otišli".

XS
SM
MD
LG