Dostupni linkovi

Kapetan Dragan odbacio krivicu na sudu u Splitu


Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za ratne zločine, poručio je danas da nije kriv tokom prvog ispitivanju u splitskom Županijskom državnom tužilaštvu.

Osim toga, prenose hrvatski mediji, nije rekao ništa, samo je najavio da će izabrati drugog advokata umjesto Darka Stanića, koga mu je po službenoj dužnosti dodijelio splitski Županijski sud.

Na pitanja šibenskih tužilaca koji rade na predmetu nije htio da odgovara, a potom je vraćen u zatvor na Bilice u ćeliju u kojoj, zbog bezbijednosti nema društvo.

Nakon gotovo desetogodišnjeg ekstradicionog postupka, Vasiljković je juče stigao na zagrebački aerodrom kao prvi australijski državljanin koga je ta država izručila zbog ratnog zločina.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova hrvatske Ranka Ostojića, izručenje kapetana Dragana bila je vrlo komplikovana akcija koja je trajala više dana u saradnji s australijskom policijom.

Ostojić je danas izjavio da su se pritom strogo poštovala sva pravila i da se Vasiljkoviću može garantovati pošteno suđenje.

Vasiljković, koji ima i državljanstvo Srbije, u Australiji je živio pod imenom Daniel Sneden, uhapšen je u Pertu 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Vlada Australije je u novembru 2012. donijela odluku da kapetana Dragana izruči Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog "natezanja" i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnijet 2005.

Kapetana Dragana Hrvatska tereti za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

XS
SM
MD
LG