Dostupni linkovi

Južna Karolina: Izglasano uklanjanje zastave Konfederacije


Južna Karolina usvojila je danas prijedlog zakona o uklanjanju zastave Konfederacije sa svih državnih objekata i prostora poslije emotivne parlamentarne debate koja je trajala 13 časova.

Zastava, koja je korištena u američkom građanskom ratu od 1861. do 1865. godine, predstavlja simbol ropstva i rasizma za mnoge stanovnike SAD, a za neke je dio nasljeđa američkog juga.

Prijeldog zakona, koji je ranije odobren u Senatu, prošao je treće i završno čitanje u Predstavničkom domu ove američke države i usvojen je sa 94 glasova "za" i 20 "protiv".

Prijedlog zakona sada ide pred republikanskog guvernera Niki Hejli, koja treba da ga potpiše tokom dana. Ona je ranije izjavila da će potpisati ovaj dokument.

Prijedlog zakona usvojen je poslije intenzivne trodnevne debate u oba doma skupštine Južne Karoline. Završno glasanje održano je tačno tri sedmice nakon ubistva crnačkih vjernika u jednoj crkvi u Čarlstonu.

Ubica iz Čarlstona prije masakra je postavio na internet rasistički manifest i fotografije na kojima pozira sa zastavom Konfederacije.

XS
SM
MD
LG