Dostupni linkovi

Angela Merkel u prvoj posjeti BiH


Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel boravit će danas u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je predviđeno protokolom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će, uz najviše državne i vojne počasti, dočekati kancelarku Merkel nakon čega će uslijediti sastanak delegacija BiH i SR Njemačke.

Predviđen je i radni ručak kancelarke Merkel s članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Merkel bi trebala posjetiti i izložbu u Galeriji "11/07/1995" i susresti se s predstavnicama Udruženja "Majke Srebrenice".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ranije kazao agenciji Fena da je sama izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evropskim integracijama, posebno u BiH, nešto što raduje i ohrabruje i "predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj da se svi dodatno i angažirano potrudimo da realiziramo ona obećanja koja smo dali prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka Evropskoj uniji".

"Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti kancelarke Merkel Bosni i Hercegovini i to zasigurno predstavlja višeznačnu poruku za BiH, dakle da postoji snažno opredjeljenje EU ka daljem proširenju, što govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj izvjesnosti za BiH", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

XS
SM
MD
LG