Dostupni linkovi

Papa pozvao Latinsku Ameriku na jedinstvo kroz vjeru


Papa Franjo je u utorak na misi održanoj u ekvadorskoj prijestolnici Quitu pozvao ljude diljem Latinske Amerike da se okrenu zajedničkim kršćanskim korjenima kao inspiraciji u premošćivanju razlika, javljaju agencije.

Misu na otvorenom, u parku Bicentenario, pratilo je skoro milion katolika. Oni koji su iz ostalih dijelova zemlje u glavni grad stigli dan ranije kampirali su po noći na kiši i vjetru, no vrijeme se u utorak proljepšalo i misa je održana pod vrelim suncem.

U svojoj homiliji, Papa je podsjetio na uvjerenje i snagu u "kriku za slobodom" tokom borbe za nezavisnost protiv evropskih sila prije 200 godina. "Bio je to krik koji je odjeknuo iz dubine svijesti zbog nedostatka slobode, izrabljivanja i pljački", kazao je Papa.

"No povijest nas uči da je ona uznapredovala tek kada smo osobna razmimoilaženja ostavili po strani", rekao je papa Franjo. Pozvao je ljude u Latinskoj Americi da se okrenu Evanđelju "kako bi ujedinili naše nade, brige, ideale i čak utopijske vizije".

Prema njegovim riječima, "naše jedinstvo jedva da može sjati ako nas zemaljska duhovnost, u uzaludnoj potrazi za moći, prestižom, ugodom ili ekonomskom sigurnošću, tjera na međusobne svađe".

Istaknuo je, međutim, da "jedinstvo na koje poziva Isus nije uniformiranost, već sklad različitosti".

"Bogatstvo naše različitosti, raznolikosti koja postaje jedinstvo kada god slavimo Veliki četvrtak, upozorava nas na totalitarizme, te ideološke i sektaške zavjere", dodao je Papa.

Papa je dio homilije izgovorio na domorodačkom jeziku quechua, što je izazvalo gromoglasan aplauz. Naime, više od 85 posto stanovništva Ekvadora ima barem djelomično domorodačko porijeklo.

XS
SM
MD
LG