Dostupni linkovi

Slovenija objavila popis trgovaca koji krivotvore deklaracije


Agencija za sigurnu hranu slovenskog ministarstva poljoprivrede u utorak je zbog pritisaka javnosti na svojim internetskim stranicama objavila listu s imenima trgovaca i mesara kod kojih je inspekcija pokazala da se ne pridržavaju odredaba o označavanju mesa.

Riječ je u prvom redu o svinjetini koja je bila označavana kao meso domaćeg slovenskog podrijetla, a bila je iz uvoza, a nađene su i nepravilnosti pri deklariranju piletine, te meso koje uopće nije bilo označeno prema propisima kako bi se osiguralo praćenje kretanja proizvoda od proizvođača do potrošača.

Kako su objavili slovenski mediji, među trgovcima kod kojih je inspekcija otkrila nepravilnosti je i više velikih trgovačkih lanaca, ali ne i Mercator koji je od lani u vlasništvu Agrokora.

Najveći je problem s označavanjem svinjetine jer je otkriveno da je mnogi označavaju kao domaće proizvedeno meso iako je iz uvoza jer Slovenija zadnjih godina proizvede samo 20 posto potrebne svinjetine, ali potrošači unatoč tome najviše povjerenje imaju u domaću hranu.

Nakon otkrivanja afere prošli tjedan i pritiska javnosti s objavom liste trgovaca koji ne deklariraju meso po propisima složio se i Janez Posedi, direktor agencije za sigurnu hranu iako se zadnjih dana tome energično odupirao, tvrdeći da objava podataka o prekršiteljima ne bi imala smisla i da bi trgovcima i mesarima s druge strane izazvala poslovnu štetu.

XS
SM
MD
LG