Dostupni linkovi

Godišnjica genocida u Srebrenici biće obilježena u 20 gradova u Švedskoj


Fondacija Expo, koja se od 1995. godine bavi istraživanjem nacionalizma, fašizma i rasizma u Švedskoj, u saradnji sa lokalnim inicijativama obilježit će 20. godišnjicu genocida u Srebrenici u 20 gradova širom Švedske.

Centralna manifestacija bit će održana u Štokholmu na trgu Raoul Wallenberg u saradnji sa bosanskohercegovačkom organizacijom APU Network.

Također, planirano je održavanje seminara u švedskom parlamentu o temi nacionalizma, o posljedicama i mogućnostima pomirenja.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u okviru politčke nedjelje ''Almedalen'' na ostrvu Gotlandu, koja se svake godine održava prve sedmice u julu, Fondacija Expo je provela niz seminara o temi nacionalizma i genocida u Srebrenici s ciljem buđenja svijesti, podsjećanja javnosti na žrtve genocida te ukazivanje na posljedice nacionalizma.

Svrha događaja širom Švedske je, kako su Feni kazali organizatori, odavanje počasti civilnim žrtava genocida, pokazivanje solidarnosti sa onima koji se danas bore protiv negiranja zločina, te pružanje podrške svim snagama koji pružaju otpor nacionalizmu.

Obilježavanje 20. godišnjice u Štokholmu podržale su brojne bh. organizacije.

XS
SM
MD
LG