Dostupni linkovi

Evropski parlament: Minuta šutnje za žrtve genocida u Srebrenici


Plenarna sjednica Evropskog parlamenta započela je u ponedjeljak popodne u Strasbourgu minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici od prije 20 godina.

Ispred dvorane prije početka plenarne sjednice, zastupnici Jozo Radoš (ALDE, Hrvatska), Eduard Kukan (EPP, Slovačka), Tanja Fajon (SD, Slovenija) i Igor Šoltes (Zeleni, Slovenija) podijelili su svim zastupnicima po jednu "ružu Srebrenice" koje je ručno izradila udruga "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kao podsjetnik da se takav grozan zločin više nikada ne smije ponoviti.

"-Danas smo u mislima s ljudima koji su ubijeni prije 20 godina u Srebrenici, kada je osam hiljada mladića okrutno ubijeno u srcu Evrope", rekao je na početku plenarne sjednice predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

"Bio je to najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata, genocid, što se nikada nije smjelo dopustiti. To je kolektivni neuspjeh međunarodne zajednice, velika sramota koja je ostala do danas", rekao je Schulz.

Istaknuo je da su "destruktivne snage još uvijek žive" i da je "sigurno i stabilno susjedstvo i u našem vlastitom interesu".

"Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu, jer bez sjećanja nema pomirenja", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta.

U ime Evropskog parlamenta na komemaraciji u Srebrenici 11. jula bit će austrijska zastupnica Urlike Lunaček (Zeleni).

U četvrtak će Parlament raspravljati i glasati o rezoluciji o Srebrenici, na inicijativu zastupnika Ivana Jakovčića (ALDE/Hrvatska).

Do sada je Evropski parlament dva puta izglasavao rezolucije o Srebrenici - 2005. i 2009. godine.

XS
SM
MD
LG