Dostupni linkovi

Papa pozvao Južnu Ameriku da obrati više pažnje na najsiromašnije


Poglavar Rimokatoličke crkve Franja, koji je sinoć doputovao u devetodnevnu posetu Južnoj Americi, u Kitu je naglasio potrebu zaštite najsiromašnijih ljudi, kao i životne sredine od eksploatacija štetnih po planetu."Napredak i ekonomski razvoj koji je u toku u Latinskoj Americi garantuje bolju budućnost za sve. Međutim, posebna pažnja mora da bude posvećena našoj najsiromašnijoj braći i najugroženijim manjinama", rekao je papa na aerodromu po dolasku u Ekvador, prvu zemlje njegove turneje.

Papu su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji i iz simfonijski orkestar, kao i predsednik Ekvadora Rafael Koreja.

Franja će biti u Ekvadoru do srede, posle čega putuje u Boliviju i kasnije u Paragvaj.

U poruci upućenoj tokom leta za Latinsku Ameriku predsedniku Venecuele i Kolumbije, Nikoli Maduru i Huan-Manuelu Santosu, papa se založio za "miran suživot" dve zemlje koje potresaju unutrašnji nemiri.

Franja se nalazi u poseti zemljama s pretežno katoličkim vernicima, ali s dugom istorijom siromaštva i društvene nejednakosti koja posebno pogađa starosedeoce.

Papa će održati 22 govora tokom turneje, a za danas je predviđena misa na kojoj se očekuje više od milion vernika u Ekvadoru.

Franja je namerno izabrao da tokom turneje poseti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, tri zemlje koje važe za najsiromašnije i najmarginalizovanije na kontinentu. U program turneje svesno nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, delom sigurno i zato da mu se ne bi prebacivalo mešanje u ovogodišnje predsedničke izbore u toj zemlji.

Papa će tokom turneje posetiti jedan zatvor u Boliviji i razgovaraće s nekoliko predsednika država, Evom Moralesom iz Bolivije, Horasijom Kartesom iz Paragvaja i Kristinom Kišner iz Argentine.

XS
SM
MD
LG