Dostupni linkovi

Kurc: Vlada u Atini dovela zemlju u opasnu situaciju


Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da će u slučaju da građani Grčke odluče protiv predloga međunarodnih poverioca biti dovedeno u pitanje da li će i dalje biti osnove za ostanak Grčke u evrozoni.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh" kazao da vlada u Atini deluje ekstremno populistički i da je zemlju dovela u opasnu situaciju - "na rub ponora".

Istupanje Grčke iz evrozone, kako je istakao, EU bi mogla da prebrodi, ali Grčka ne.

Kurc je analizirao i posledice ishoda referenduma ukazavši da, ako građani glasaju sa "ne" to dovodi u pitanje da li će postojati i dalje osnova za ostanak Grčke u evrozoni.

"Tada će se zemlja naći pred državnim bankrotom. Ako Grci glasaju sa 'da' onda će to biti odluka u korist evra, i time bi pregovori dobili šansu", ocenio je austrijski šef diplomatije.

Kurc je naglasio da dalja sredstva EU nisu moguća bez reformi, te podvukao da je grčka vlada napustila pregovarački sto i svoju zemlju dovela u opasnost.

Austrijski šef diplomatije nedogovornom je ocenio izjavu grčkog ministar finansija Janis Varufakis koji je pregovarače EU uporedio sa teroristima.

"Ponašanje grčke vlade je već i pre te izjave bilo neprihvatljivo. Oni žele pare i vređaju EU. To je veoma bezobrazno", kazao je austrijski ministar.

XS
SM
MD
LG