Dostupni linkovi

Turisti izbjegavaju Tunis


Strahujući za svoju bezbjednost u Tunisu, nakon što su napadači ubili desetine turista, evropski turisti mijenjaju ovu destinaciju i opredjeljuju se za Španiju, Bugarsku ili Grčku.

Nakon napada prošle sedmice u tuniskom odmaralištu Sus u kome je ubijeno 38 lica, većinom Britanaca, veliki broj turista otkazuje aranžmane u Tunisu što je veliki udarac za turizam u ovoj zemlji.

Najveći broj turista koji je posjetio Tunis dolazi iz Francuske, Britanije i Njemačke.

Anđelo Rosini iz agencije za istraživanje tržišta "Euromonitor" rekao je da se turisti sada opredjeljuju najvećim dijelom za Španiju.

Huan Molas, predsjedavajući španske Hotelske federacije rekao je da se kao alternativa Španiji pojavljuju Bugarska i Turska.

Mnogi se slažu da će turisti sa Zapada zbog razloga bezbjednosti izbjegavati zemlje kao što je Turska, koja graniči sa ratom zahvaćenom Sirijom i sa Egiptom.

Timur Bajindir, šef Asocijacije hotela i investitora u turizam u Turskoj, rekao je da će se napad u Tunisu negativno odraziti i na Tursku, kao muslimansku zemlju, jer su se svi napadi slični onom u Tunisu dogodili u muslimanskim zemljama.

Grčka i dalje ostaje važna opcija za turiste zbog prave ljetne temperature vazduha i povoljnih aranžmana, kaže Bob Atkinson, autor sajta "TravelSupermarket", koji prati turističke ponude i cijene u svijetu, dodajući da će mnogo toga, ipak, zavisiti od ishoda referenduma 5. jula.

XS
SM
MD
LG