Dostupni linkovi

Stotine Slovaka se prijavilo da prihvate izbeglice s Bliskog istoka


Više od 700 Slovaka ponudilo je pomoć izbeglicama iz Sirije i Iraka, u okviru gradjanske inicijative "Ko će pomoći" dajući im smeštaj, pomoć da nadju posao i da se integrišu u Slovačkoj.

"Ko će pomoći sirijskim i iračkim porodicama koje beže. Ko, ako ne mi?" piše u apelu inicijative na sajtu http://www.ktopomoze.sk/.

Traži se 1.000 dobrovoljaca da smeste izbeglice i pomognu im, kako bi inicijativa uputila apel Vladi Slovačke da pruži utočište i azil za 100 porodica koje su pobegle od ratnih strahotau Siriji i Iraku i nemaju nade da će se vratiti.

"Želimo da predstavimo vladi perspektivu integracije tih porodica u slovačko društvo.Tu perspektivu predstavlja javno obećanje 1.000 slovačkih porodica, pojedinaca, organizacija, crkava i preduzeća koji se obavezuju da će pomoći u integraciji tih žena,muškaraca i dece. Stručnu pomoć u tome potražićemo kod nevladinih organizacija", piše na sajtu.

Za kratko vreme prijavila su se 764 dobrovoljca, medju njima i stočar iz Oravske Polhore na severu Slovačke Marijan Glovatak.

"Kada je neko u nevolji treba mu pomoći", kazao je Glovatak za današnji "Denjik N", a nije ni bitno da li će se raditi o hrišćanskim ili muslimanskim porodicama, iako je dodao da naravno ne bi voleo da pomaže ekstremistima.

Slovačka je, poput susedne Poljske, spremna da pomogne pre svega hrišćanskim porodicama iz Irakai Sirije, a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak izjavio je juče da bi jedanod koraka bio azilza oko 100 ugoženih hrišćanskih porodica iz Sirije.

XS
SM
MD
LG