Dostupni linkovi

Ban: Genocid u Srebrenici sjenka na savjesti čovječanstva


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun ocijenio je danas da je genocid u Srebrenici kolektivna sjenka na savjesti međunarodne zajednice, navodeći da UN i Savjet bezbjednosti dijele odgovornost za taj događaj.

"Moramo biti ujedinjeni protiv zločina. To treba da bude naše obećanje ljudima iz Srebrenice", kazao je Ban na komemorativnom skupu u sjedištu UN.

"Srebrenica je kolektivna sjenka na savjesti međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica nije ispunila obavezu da zaštiti ljude kojima je zaštita bila potrebna. UN moraju da uspostave mehanizme koji bi spriječili da se takvi događaji ponavljaju u budućnosti", poručio je Ban.

Ambasador Velike Britanije Metju Rajkroft rekao je da će sljedeće nedjelje u Savjetu bezbjednosti UN biti razmatrana rezolucija o Srebrenici, čiji je cilj odavanje pošte žrtvama genocida, a ne da stvara nove podjele.

"Svaki član SB UN koji pročita taj tekst vidjeće da je to prilika da se povrdi predanost međunarodne zajednice da se više nikad ne ponove genocidi, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti", rekao je Rajkroft.

Prema njegovim riječima, taj strašni zločin ima i neko pozitivno nasljeđe, a to je da je Bosna i Hercegovina danas suverena, multietnička i multikonfesionalna država, koja napreduje ka Evropskoj uniji.

"Ona nije bez mana, politički je nekad nefunkcionalna i podijeljena etnički, zastaje na evropskom putu, ali oni koji su počinili taj strašni zločin, željeli su joj drugačiji budućnost", ocijenio je on.

Rajkroft je istakao da i danas ima onih koji žele podjele, umjesto jedinstva, zbog čega međunarodna zajednica treba da učini sve da lideri BiH promovišu ideju nade.

"Ponosan sam na rezoluciju koja odaje poštu svim žrtvama genocida u Srebrenici", rekao je Rajkroft.

Komemorativni skup su organizovali članovi Odbora za obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrebnici, koji čine stalna misija Bosne i Hercegovine, Čile, Francuska, Njemačka, Jamajka, Jordan, Italija, Lihtenštajn, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Ruanda, Saudijska Arabija, Slovenija, Turska, Velika Britanija i SAD.

XS
SM
MD
LG