Dostupni linkovi

Orban: Tražio sam od Vučića da me razume


Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmjerno protiv Srbije, već kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je, na konfernciji za medije poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, rekao da su između Srbije i Mađarske dobri odnosi čije je očuvanje u interesu oba naroda, a podizanje zida okvalifikovao je kao "iznuđeni potez".

"Nije riječ o pitanju izbeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati u saradnji sa svojim susjedima da preduzme adekvatne mjere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje u Zapadnoj Evropi žele da ljude koji su dospijeli, vrate nama, zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprječavanje ilegalnih prelazaka.

Premijer Aleksandar Vučić ocijenio je da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji dve zemlje, poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije, te najavio da će dvije zemlje zajedno raditi na rešavanju problema povećanog broja migranata.

Vučić je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom rekao da se Srbija suočava sa velikim problemom zbog povećanog broja migranata i da za zemlju nije prijatna najava da će Mađarska da podigne zid na granici.

Dodao je da je s Orbanom otvoreno razgovarao o migrantskoj krizi, te da je jasno da Mađarska ne podiže ogradu zbog Srbije već da bi zaštitila svoje interese i državnu teritoriju, kao i da dvije zemlje imaju prijateljski odnos.

"Naći ćemo rešenje u zajedničkoj akciji", rekao je Vučić, dodajući da će dvije zemlje zajednički djelovati i na granici prema Makedoniji i da veruje da će uspjeti da zaštite osnovne vrijednosti.

XS
SM
MD
LG