Dostupni linkovi

Žestoke borbe sa Islamskom državom u nekoliko sirijskih gradova


Prema izveštajima posmatrača, militanti "Islamske države" (ID) napali su tokom noći nekoliko četvrti kurdskog grada Hasekeh koji je pod kontrolom sirijske vlade, i zauzeli dijelove tog grada.

Islamisti su napali ponovo i Kobane.

"Islamska država" je u prethodnih nekoliko sedmica pretrpjela više poraza na sjeveru Sirije od kurdskih snaga. Hasakeh je podijeljen između snaga režima Bašara al Asada i kurdskih boraca.

Portparol kurdske grupe Narodne zaštitne jedinice rekao je da su ekstremisti napali četvrti po kontrolom vlade na jugu Hasakeha i zauzeli dijelove tog mjesta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da je 30 vojnika ubjeno kao i 20 militanata ID.

"Islamska država" danas izvela je i nov napad na kurdski grad Kobani koji više meseci, od janaura, odolijeva ekstremistima. Bitka za Kobane sa ID počela je još u septembru 2014.

Napad na Kobane je počeo eksplozijom autombila bombe i poginulo najmanje 12 ljudi a ranjeno 70.

Sirijska državna televizija je navela da su borci ID ušli iz Turske u Siriju i napali Kobane, ali su turski zvaničnici to odbacili.

Takođe je bilo sukoba u okoline Derea, između pobunjeničkih snaga koji uključuju Al Kaidine saveznike Al Nusra front i moćnu islamističku grupu Ahrar al Šam sa vladinim snagama.

Šest osoba je u tim sukobima poginulo a 13 ranjeno.

XS
SM
MD
LG