Dostupni linkovi

Donatori obećali milijarde dolara pomoći Nepalu


Strani donatori i agencije objavili su danas sa će izdovojiti milijarde dolara pomoći za Napal, ali je ukupna ponuđena cifra nedovoljna za opravak ove zemlje od zemljotresa.

Indija i Kina obećale su skoro milijardu i po dolara za poslove obnove poslije snažnih zemljotresa u Nepalu.

Azijska banka za razvoj najavila je pomoć od 600 miliona dolara, Svjetska banka 500 miliona, Japan 260, a SAD 130 miliona dolara.

U dva zemljotresa 25. aprila i 12. maja poginulo je 8.832 ljudi, povrijeđeno je više od 22.000, a desetine hiljada od tada žive u privremenim skloništima.

Indija je ponudila milijardu dolara na donatorskoj konferenciji, od čega će četvrtina biti u formi grantova, a ostatak u obliku zajmova.

Kada se uračuna pomoć koju je Indija ranije najavila, ukupna cifra koju je ova zemlja obećala za narednih pet godina premašuje dvije milijarde dolara.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obećao je 483 miliona dolara za obnovu Nepala poslije zemljotresa. On je rekao da će fokus biti na održivom razvoju ove himalajske zemlje.

Ji nije precizirao uslove, ali je poznato da je Kina u prošlosti uglavnom davala grantove.

Zvaničnici Nepala objavili su ranije da je u zemljotresima uništeno više od 500.000 kuća i da je još 700.000 ljudi gurnuto u siromaštvo. U zemlji od 28 miliona stanovnika još od ranije je svaka četvrta osoba živjela sa dnevnim prihodom manjim od 1,25 dolara.

Nepal je saopštio da će obnova poslije najveće zabilježene katastrofe u ovoj zemlji koštati oko 6,7 milijardi dolara u periodu od pet godina.

XS
SM
MD
LG