Dostupni linkovi

Janković: Spriječiti humanitarnu katastrofu na jugu Srbije


Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković izjavila je danas da granicu između Makedonije i Srbije dnevno pređe više od 1.000 miganata i apelovala na sve nadležne institucije da pomognu u sprečavanju humanitarne katastrofe na jugu Srbije.

Janković, koja će sutra posetiti Preševo, pozvala je sve nadležne u Srbiji, ali i međunarodne i domaće organizacije kao i predstavnike civilnog sektora, da hitno reaguju i urade sve što je u njihovoj moći kako situacija u Preševu ne bi eskalirala u veću humanitarnu katastrofu.

Kako je navedeno u saopštenju povjernice, Janković će posjetiti Preševo zbog teške situacije na jugu zemlje gdje granicu između Srbije i Makedonije dnevno prelazi više od 1.000 miganata.

U saopštenju je istaknuto da je Preševo postao grad migranata kroz koji dnevno prođe na hiljade ljudi, žena i djece koji bježe sa ratom zahvaćenih područja sa Bliskog istoka, tražeći sigurniji život negdje u Evropi.

Navodeći da je tim ljudima, koji prolaze kroz Srbiju, potrebna pomoć, Janković je apelovala na građane da pokažu veću solidarnost i da ne dozvole da migranti budu žrtve diskriminacije čija se osnovna ljudska prava krše.

Ona je osudila sve one koji, prema brojnim medijskim izvještajima sa terena, profitiraju na nesreći migranata, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG