Dostupni linkovi

Podele unutar EU zbog izgradnje Severnog toka i Turskog toka


Udvostručenjem kapaciteta gasovoda Severni tok, o čemu su sporazum postigle velike zapadnoevropske kompanije i ruski Gasprom, i izgradnjom Turskog toka, dotok gasa bio bi znatno veći od potreba Evrope, a to bi jasno značilo da se napušta trasa dotoka ovog energenta preko Ukrajine, uz gubitak milijardi evra godišnje za vlasti u Kijevu.

To je stav Evropske komisije, koji je prenesen agenciji Beta u Briselu, a potpredsednik Komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefćović rekao je na sastanku o globalnoj bezbednosti GLOBSEC u Bratislavi da bi udvostručenjem kapaciteta Severnog toka bila "ugrožena energetska bezbednost Evrope".

Na ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu sklopljeni sporazum s Gaspromom o izgradnji druge trase Severnog toka, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, predstavlja, po oceni nemačkog radja Dojče vele, "povratak Evropljana biznisu s Rusijom", uprkos sankcijama i činjenici da su američke velike kompanije bojkotovale taj forum.

Evropski portal Euobserver ocenjuje da to pokazuje i "podele medju Evropljanima" u odnosu na politiku sankcija prema Rusiji.

Evropski komentatori i stručnjaci za energetiku misle i da su velike evropske kompanije želele da obezbede izvore ruskog gasa, jer je Moskva, pošto je ocenila da je EU iz političkih razloga zakočila izgradnju Južnog toka, upozorila da sve može da preokrene na druga tržišta, posebno Kinu i druge zemlje Dalekog istoka.

XS
SM
MD
LG